ناخنک چشم

ناخنک چشم ، در واقع بافتی صورتی رنگ و برآمده است که به دنبال تغییرات دژنراسیون الاستیک در قسمت ملتحمه چشم و بخش تحتانی آن ؛ یعنی تنون رخ می دهد و در قرنیه چشم ظاهر می گردد. در ادامه این مقاله از مقالات کلینیک چشم پزشکی نورنگاه اطلاعات بیشتری از این عارضه چشمی شرح داده می شود. از این رو اگر شما یا عزیزانتان درگیر این مشکل هستید ، پیشنهاد می دهیم برای دریافت اطلاعات بیشتر و چگونگی درمان در ادامه با ما همراه باشید.

ناخنک چشم

در ارتباط با روند رشد ناخنک چشم ؛ بهتر است بدانید که رشد بعضی از آن ها بعد از رسیدن به اندازه ای خاص ، توقف یافته و در مقابل ، رشد برخی دیگر از آن ها تا پایان عمر تداوم می یابد ؛ البته لازم به ذکر است که رشد این نوع از ناخنک ها تدریجی بوده و روند کندی دارد. در مواردی که ناخنک در حال رشد است ، باید حتما تحت درمان قرار گیرد ؛ چرا که این بیماری در صورت پیشروی و رشد ، می تواند به انسداد کامل مسیر بینایی بیانجامد. باید متذکر شد که ناخنک بعد از آب مروارید ، یکی از رایج ترین مواردی است که در راستای درمان آن ؛ انجام عمل جراحی ، ضروری می باشد.

روند شکل گیری ناخنک چشم

ناخنک در وهله اول ، به شکل یک بافت در ناحیه ملتحمه چشم بیمار بروز یافته و رنگ آن سفید است. این بافت ، تدریجا در جهت قرنیه چشم رشد پیدا کرده و از آن جا که عروق خونی زیادی در این بخش از چشم موجود است ، رنگ آن به صورتی و در برخی موارد به قرمز متمایل می شود.

علت ناخنک چشم

  • وراثت و ژنتیک :

از جمله رایج ترین دلایل ایجاد کننده ناخنک به شمار می رود.

  • جنسیت :

از دیگر عواملی است که در ابتلا به این عارضه چشمی ، اثر گذار می باشد ؛ به طوری که معمولا افراد مبتلا به این بیماری را زنان تشکیل می دهند.

  • آب و هوا و جغرافیا :

نواحی گرم و خشک و نیز مناطق آفتاب خیز ، بیش از دیگر مناطق ؛ افراد را در معرض ابتلا به ناخنک قرار می دهند ، لذا شاهد آن هستیم که افراد ساکن مناطق با آب و هوای گرم و خشک و همچنین افرادی که در فضاهای بدون سقف فعالیت دارند و در معرض تابش اشعه فرابنفش خورشید می باشند ؛ بیشتر از دیگر افراد ، مستعد ابتلا به این عارضه هستند.از این رو در بین فصول سال ، فصل تابستان به دلیل تابش مستقیم اشعه خورشید ؛ بیش از سایر فصول احتمال پیدایش ناخنک را افزایش می دهد. لازم به ذکر است که آلودگی هوا ، باد شدید و گرد و غبار و ذرات موجود در هوا نیز از جمله شایع ترین علل بروز ناخنک به شمار می روند.

چگونه می توان از ابتلا به ناخنک چشم جلوگیری کرد ؟

تمام سعی خود را بکنید که در معرض عوامل محیطی که سبب بروز ناخنک می شود قرار نگیرید. استفاده از عینک های آفتابی و کلاه های لبه دار برای محافظت از چشم ها در برابر نور مستقیم آفتاب ، باد و گرد و غبار به پیشگیری از بروز ناخنک نیز کمک می کند. به یاد داشته باشید از آن دست از عینک های آفتابی استفاده کنید که قابلیت مقابله در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید یا به عبارتی UV را داشته باشد. اما اگر شخصی به ناخنک مبتلا است با محدود کردن مقابله خود با موارد زیر می تواند مانع از رشد بیشتر این بیماری شود :

  • باد
  • گرد و خاک
  • گرده گل و گیاهان
  • دود
  • نور خورشید

تاثیر ناخنک در بینایی چشم

معمولا فرایند دیدن ، به کمک 4 ناحیه از چشم صورت می گیرد :

  • شبکیه چشم :

این ناحیه در پشت چشم قرار گرفته است ، و از بافتی لایه ای تشکیل شده که پس از دریافت نور و رنگ ، اطلاعات دریافت شده را به سیگنال های الکتریکی مبدل می کند.

  • عصب بینایی :

برای اینکه سیگنال های الکتریکی در مغز ترجمه شوند ، عصب بینایی سیگنال های ایجاد شده توسط شبکیه چشم را ، پس از دریافت به مغز انتقال می دهد. ناخنک چشم می تواند اثر منفی در عصب بینایی به جای گذارد

  • قرنیه چشم و عدسی :

محل قرار گیری این نواحی در جلوی چشم می باشد. برای اینکه تصویری بر روی شبکیه چشم ایجاد شود ، این نواحی نوری که به چشم وارد می شود را متمرکز می کنند. اگر فردی مبتلا به بیماری ناخنک باشد ، کانژکتیوا یا ملتحمه چشمی با شروع از ناحیه مجراهای اشکی ، در نهایت بر روی ناحیه قرنیه چشم ، رشد و گسترش می یابد.

ناخنک چشم

روش های تشخیص ناخنک

در صورتی که بیمار در دید طبیعی خود تغییراتی را احساس کرد ، بهتر است برای معاینه چشم به چشم پزشک  خوب در کلینیک نور نگاه کرج ،مراجعه کند. زیرا ممکن است این علائم نشان دهنده مراحل اولیه ایجاد ناخنک در چشم باشند. برای تشخیص بیماری ناخنک پزشک ممکن است ، سوالاتی در زمینه سابقه بروز مشکلات چشمی در خانواده تان از شما بپرسد. همچنین مدت زمان ماندگاری علائم ناخنک چشم و زمان شروع آن ها را از شما می پرسد. سپس سوالاتی در زمینه دارو های مصرفی و رژیم غذایی نیز از شما پرسیده می شود. با توجه به علائم و نوع مشکل چشمی شما ، ممکن است چشم پزشک از تست های بینایی متفاوتی ، برای تشخیص بیماری در شما استفاده کند. در هنگام معاینه ، ساختمان چشم به دقت مورد بررسی قرار داده می شود و چشم پزشک با تاباندن نور به داخل مردمک چشم ، میزان واکنش مردمک و مشکلات موجود در آن را بررسی می کند. نکته دیگر در معاینه چشم های بیمار ، توجه به حرکت چشم ها و هماهنگی آن ها با یکدیگر می باشد.

تست های تشخیصی

تست تشخیصی دیگر برای بررسی و شناسایی اختلالات بینایی ، بررسی میزان دقت بینایی می باشد. برای این بررسی چشم پزشک از چارت اسنلن بهره می گیرد. مکانیزم این تست اینگونه است که هر چه بیمار بتواند ، حروف در خط های پایین تری را به درستی شناسایی کند و بخواند ، چشم او دارای دید بهتری است. در مواردی که بیمار قادر به دیدن حروف پایین تر نباشد ، از عدسی های اصلاحی در بیمار استفاده می شود. در صورتی که بیمار حتی به کمک عدسی های اصلاحی ، قادر به دیدن حروف نباشد چشم پزشک می تواند به وجود مشکل چشمی مانع از دید بیمار در او پی ببرد.

نشانه های ناخنک چشم چیست؟

ناخنک در مراحل اولیه ، غالبا هیچ گونه علامتی نداشته و خیلی کوچک و کمرنگ است ؛ به طوری که حتی علائمی اعم از سوزش و خارش را نیز به دنبال ندارد. اما توجه داشته باشید که ناخنک به تدریج ، منجر به پیدایش ضایعه ای بر روی قرنیه شده و بدین ترتیب بر روی بینایی فرد تاثیر سوء گذاشته و به تاری دید می انجامد.

عوارض ناخنک چشم

شایان ذکر است که چنانچه رشد ناخنک ، پیشروی کرده و سایز آن بزرگ شود ؛ می تواند سبب انسداد بینایی شده و همچنین موجب بروز تغییر در انحنای قرنیه گردد که این اتفاقات در نهایت منتج به کاهش میدان دید بیمار شده و وی را ملزم به انجام جراحی خواهند نمود.

درمان ناخنک چشم

  • در مواردی که ناخنک کوچک بوده و علائمی از قبیل سوزش ، قرمزی و خارش به همراه نداشته باشد ، درمان خاصی نیاز نخواهد داشت.
  • اما در صورتی که سبب بروز التهاب در چشم ها شده و قرمزی و سوزش چشم ها را به دنبال داشته باشد ، ممکن است متخصص در کرج با تجویز قطره های اشک مصنوعی اقدام به کنترل علائم این عارضه نماید.
  • توجه نمایید چنانچه ناخنک موجب بروز التهاب شدید چشمی گردد ، احتمالا پزشک از طریق تجویز قطره های ضدالتهاب و قطره های استروئیدی ، نسبت به تسکین علائم بیماری اقدام خواهد نمود.
  • در مواردی که سایز ناخنک ها رشد زیادی داشته باشد ، ممکن است فرد دچار آستیگماتیسم و به دنبال آن تاری دید شود ؛ در چنین مواردی فرد نیازمند جراحی ناخنک خواهد بود.

مدت زمان جراحی ناخنک چشم

اگر اولین باری باشد که فرد تحت جراحی ناخنک چشم قرار می گیرد ، این پروسه درمانی حدود 1 ساعت طول می کشد. ولی اگر بیمار قبلا هم عمل ناخنک چشم را انجام داده ، مدت جراحی 1 الی 2 ساعت به طول می انجامد.

مدت زمان بهبودی بعد از جراحی ناخنک چشم

بعد از انجام جراحی ناخنک چشم ، برای چند روز بیمار روی چشم خود پانسمان دارد. از این رو باید قطره های چشمی استروئیدی را برای چند ماه یا چند هفته استفاده کند تا سبب کاهش التهاب شود. با رعایت منظم تمام توصیه های پزشکی فرد در عرض چند روز پس از جراحی به فعالیت های عادی خود باز می گردد.

در صورت ابتلا به ناخنک چشمی چه موقع نیاز است به دکتر مراجعه کنیم ؟

درست است که این بیماری به ندرت موجب پدیدار شدن عوارض خطرناک برای شخص خواهد شد ، اما بخاطر تغییر در ظاهر فرد باعث اضطراب در شخص خواهد شد بنابراین بهتر است که سریعتر به بهترین دکتر در کلینیک چشم پزشکی کرج مراجعه کنید. زیرا در برخی موارد باعث تاری در دید شخص می شود و نیاز است که هر چه سریع تر به چشم پزشکی مراجعه کنید. هرگز به خاطر اینکه این بیماری به ندرت برای افراد عارضه های جبران ناپذیری را در پی دارد ، آن را نادیده نگیرید

روند درمان جراحی ناخنک

  • با توجه به شدت مشکلات چشم و وضعیت بیمار ، روش بیهوشی برای بیمار انتخاب می شود. معمولا جراحی ناخنک چشم به کمک بی حس کردن چشم ها انجام می شود.
  • لازم است در حین عمل جراحی پلک های بیمار کاملا باز نگه داشته شوند.
  • سپس پزشک اقدام به تراشیدن ناخنک از قرنیه و صلبیه چشم می کند.
  • در این جراحی پس از خارج سازی ، قسمتی از کانژکتیوا یا ملتحمه زیر پلک بالا ، این قسمت بر روی صلبیه چشم بیمار پیوند زده می شود.
  • در این جراحی از بخیه های قابل جذب در محل های برش استفاده می شود ، که پس از گذشت مدتی خودبخود از بین می روند و نیاز به کشیدن ندارند.

ناخنک چشم

ناخنک چشم چقدر خطرناک است ؟

این عارضه امکان دارد سبب صدمه و جراحت شدید به قرنیه شود ، البته این اتفاقی نادر است. خراش به وجود آمده و زخم قرنیه به درمان نیاز دارد چونکه می تواند موجب از بین رفتن بینایی فرد شود. در موارد جزئی ، برای روش درمان همانطور که قبلا بیان شده است ، عمدتا شامل استفاده از قطره یا پمادهای چشمی برای رفع و بهبود التهاب پیش آمده است. در موارد حاد و جدی ، امکان دارد به جراحی برای برداشتن ناخنک نیاز داشته باشید..

ناخنک چشم و پینگوکولا چه تفاوتی باهم دارند؟

تفاوت موجود بین پینگوکولا و ناخنک چشم ، از تعاریف آن ها تشخیص داده می شود. پینگوکولا برجستگی زرد رنگی است که در قسمت ملتحمه ( پشت پلک ها و ناحیه جلوی صلبیه) و نزدیک بینی قرار دارد. ناخنک چشم نیز رشد بافت گوشتی است که تا قرنیه امتداد می یابد. در واقع ناخنک از پینگوکولا ناشی می شود. اغلب ناخنک ها در ابتدا به شکل پینگوکولا می باشند و تشخیص این دو عارضه توسط پزشک متخصص می باشد. پینگوکولا تا زمانی که در بینایی فرد تاثیری ایجاد نکند خوش خیم می باشد اما در صورتی که توسط دارو و قطره های استروئیدی کنترل نشود می بایست با جراحی رفع شود. ناخنک علائمی همچون خارش ، سرخی و تورم دارد اما پینگوکولا خشکی و تحریک چشم را به دنبال دارد.

آیا پینگوکولا و ناخنک به طور همزمان ایجاد می شوند ؟

در پاسخ به این سوال باید گفت بله. چشم از حساس ترین اعضا بدن است که زندگی افراد با آسیب به آن دچار اختلال می شود و انسان دیگر قادر به انجام کارهای معمول خود نیست. در ابتدا شاید وجود پینگوکولا عادی تلقی شود اما در ادامه به ناخنک چشم منجر می شود. اگر شخصی با وجود این عارضه به چشم پزشک مراجعه نکرده و پیگیر درمان خود نشود ، در فواصل زمانی کوتاه می تواند شاهد ایجاد ناخنک بر قرنیه چشم خود شود.

آیا شخصی که ناخنک دارد ، از لنزهای رنگی نیز می تواند استفاده کند؟

خیر، به دلیل اینکه لنزها ، چشم را تحریک می کنند ، بهتر است فردی که به ناخنک چشم مبتلا است از آنها استفاده نکند.

جراحی ناخنک چشم با بی حسی موضعی انجام می شود یا بیهوشی؟

عمل ناخنک چشم اغلب از تزریق آرام بخش و یا بی حسی موضعی انجام می شود ، اما در صورتی که بیمار درخواست بیهوشی کند با آن نیز انجام می شود.

هزینه جراحی ناخنک چشم

بیمار جهت اطلاع از هزینه نهایی عمل جراحی ناخنک ، باید در ابتدا توسط پزشک خوب در کلینیک چشم پزشکی در کرج ،مورد بررسی و آنالیز دقیق قرار گیرد. پس از انجام معاینات مورد نیاز ، هزینه قطعی جراحی ناخنک توسط دکتر به بیمار ابلاغ می گردد.​

سوالات متداول

آیا ناخنک چشم ارثی است ؟

ناخنک ارثی نیست و اگر در یک خانواده تمام افراد به ناخنک چشم مبتلا شده باشند ، ممکن است به میزان مشابهی در معرض نور خورشید و مواردی دیگری که سبب این عارضه می شود ، قرار گرفته باشند.

آیا بیمار پس از جراحی دچار محدودیت می شود؟

پس از عمل ناخنک چشم ، حدود 1 ماه فرد از شنا کردن باید خودداری کند زیرا در این مدت وجود ناراحتی در این عضو و دو بینی موقت برای کار کردن و رانندگی مشکل ایجاد می کند.

آیا ناخنک چشم خود به خود از بین می رود ؟

همان طور که گفتیم ناخنک چشم یک برجستگی به شکل مثلث و گوشتی به روی ملتحمه چشم می باشد. هنگامی که به فرد به آن مبتلا شود این عارضه خود به خود از بین نمی رود و در مواردی که برای چشم مشکل ایجاد کرده و رشدش متوقف نشود باید جراحی شود.

آیا ناخنک چشم بیماری جدی محسوب می شود؟

خیر. ولی با وجود بزرگ شدن بیش از حد که سبب پوشاندن بخشی از قرنیه چشم شود ، و بینایی افراد را تحت تاثیر قرار دهد در این صورت با عدم درمان ، قرنیه بیمار زخمی می شود.

تماس با کلینیک