پرش پلک


پرش پلک یا به اصطلاح پزشکی بلفارواسپاسم ، از جمله عارضه هایی است که ممکن است همه افراد حداقل یک بار در طول زندگی خود با آن مواجه شوند. در حقیقت پرش ناحیه پلک به حرکت های ناگهانی و غیر ارادی پلک گفته می شود که غالبا در پلک بالا اتفاق می افتد و ممکن است هر دو چشم را درگیر کند.در ادامه این مطلب کلینیک چشم پزشکی نورنگاه در کرج ، اطلاعات بیشتری ارائه می دهد.

 

پرش پلک

 

بررسی ها حاکی از آن بوده که پریدن عضلات پلک معمولا بر اثر عواملی همچون خستگی ، استرس یا مصرف کافئین بیش از حد حاصل می شود. این عارضه کاملا بدون درد بوده و هیچ خطری برای چشم نخواهد داشت ، در واقع همانطور که بی سر و صدا آمده ، بی سر و صدا هم از بین می رود. اما در مواردی ممکن است پرش در پلک با فاصله زمانی کوتاه تری پدید آید و موجب ناراحتی فرد گردد. در این حالت مراجعه به پزشک الزامیست زیرا با وجود اینکه پرش پلک بیماری محسوب نمی شود اما در صورت طولانی شدن آن می تواند نشانگر سایر اختلالات و بیماری ها شود.

ممکن است این عارضه به دلیل مشکلات مربوط به چشم یا اختلالات عصبی پدید آید. حتی ممکن است عوارض مصرف داروی به خصوصی باشد.

انواع پرش پلک

  1. نوع اول ، پریدن پلک خفیف است که به شیوه زندگی افراد مربوط بوده و بر اثر عواملی همچون خستگی ، استرس ، کم خوابی ، مصرف الکل ، سیگار و قلیون پدید می آید. سوزش سطح قرنیه نیز می تواند منجر به این عارضه خفیف شود.
  2. نوع دوم که به اسپاسم خوش خیم اولیه پلکی معروف است ، غالبا در سال های انتهایی بلوغ ایجاد شده و با افزایش سن به شدت آن اضافه خواهد شد. بررسی ها حاکی از آن بوده که این نوع پرش پلک در آقایان کمتر از خانم ها مشاهده می شود ، در واقع طبق آمار زنان دو برابر خانم ها با این عارضه مواجه می شوند. این نوع پریدن پلک معمولا بر اثر خستگی ، استرس ، آلودگی هوا و حساسیت به نور ایجاد می شود. این نوع پرش مکرر و غیر ارادی بوده که در صورت طولانی شدن مدت زمان آن می تواند سوزش چشم ، تاری دید و حتی گرفتگی عضلات صورت شود. حتی در برخی موارد شدت این گرفتگی به اندازه ایست که فرد قادر به باز کردن چشم های خود نیست.
  3. نوع سوم که اسپاسم نیمه صورت نام دارد ، بسیار نادر بوده و طی آن به صورت همزمان ماهیچه های چشم و اطراف لب را درگیر می کند. لازم به ذکر است این نوع اختلال برخلاف سایر روش ها یک سمت صورت را درگیر می کند.

علت پرش پلک

شایع ترین دلایل بروز این عارضه چشمی شامل موارد زیر است:

  1. خستگی
  2. کافئین
  3. الکل
  4. استرس
  5. حساسیت
  6. مشکلات تغذیه
  7. خستگی چشم

پرش پلک و کمبود ویتامین

نبود ویتامین هایی نظیر کلسیم ، منیزیم و ویتامین B6 می تواند عامل پرش پلک چپ و راست باشد. در صورتی که به دلیل نبود منیزیم در خون ، دچار این عارضه شوید احتمالا در دست ها نیز لزرش خفیفی احساس می کنید. همچنین اسپاسم های عضلانی ، خواب رفتن دست و پا ، حس گرفتگی گلو ، گردن یا شانه نیز از دیگر عوامل کمبود منیزیم است. در صورتی که ویتامین B6 دلیل اصلی پریدن پلک ها باشد ، لب هایتان نیز خشک خواهد بود.

درمان پرش پلک

روش های متعددی برای درمان پریدن پلک وجود دارد. در ادامه مهم ترین این اقدامات را بیان می کنیم

  • دوری از دلایل پریدن پلک

یکی از اقداماتی ترین اقدام ها برای رفع این عارضه ، برطرف کردن عواملی هستند که مسبب ناراحتی در پلک می شوند. به عنوان مثال اگر به دلیل استرس زیاد دچار پریدن پلک ها شده اید ، با انجام حرکات آرامش بخش نظیر تنفس شکمی ، یوگا و غیره استرس خود را رفع کنید.

در صورتی که چشم های شما خسته است ، استراحت کنید و اگر به ماده خاصی حساسیت دارید از آن دور شوید.

  • کمپرس آب گرم

کمپرس آب گرم سبب نرم شدن عضلات چشم و رفع پرش پلک می شود. همچنین می توانید با استفاده از حوله یا دستمال مناسب که آغشته به آب گرم است ، پرش ناخواسته پلک ها را متوقف کنید. پیشنهاد می دهیم این روند را در صورت نیاز بین 5 تا 6 بار انجام دهید.

  • کلسیم

استفاده از کلسیم برای سلامتی سیستم عصبی و اعصاب بسیار مهم است. مواد غذایی سرشار از کلسیم مانند ماست ، شیر ، پنیر و غیره می تواند به متوقف کردن این عارضه کمک شایانی کنند.

  • منیزیم

وجود ویتامین منیزم به حرکت نرمال عضلات کمک شایانی می کند. شما می توانید با استفاده از مواد غذایی دارای این ویتامین نظیر آجیل ، سبزیجاتی با برگ سبز ، آووکادو ، لوبیا و غیره درمانی موثر برای پریدن پلک خود داشته باشید.

  • بخار

بخار آب آلودگی ها را از منافذ دور کرده و حرکت عصبی عضلات را کم می کند. هنگام استفاده از بخار آب می توانید چند قطره اکالیپتوس نیز درون آب بریزید. این روش اقدامی موثر برای درمان پرش پلک می باشد.

آیا پرش پلک می تواند عامل اختلالات جدی تر چشم باشد؟

در صورتی که استرس ، خستگی ، مصرف کافئین و دلیل های دیگر ایجاد عارضه مذکور به حد خود برسد ، ممکن است بیمار دچار انقباض مزمن پلک شود ؛ در این حالت چشمک زدن مدام و دو بینی ایجاد خواهد شد. در موارد محدود ، دیده شده است به دلیل سختی در باز نگه داشتن پلک ها ، بیمار دچار افتادگی پلک می شود.

برای جلوگیری از این اختلالات سعی کنید از موارد موثر در ایجاد این عارضه دوری کنید و در صورت مواجه با آن راه های درمانی را پیش بگیرید.

چه زمانی مراجعه به پزشک ضرورت دارد ؟

  • در صورتی که پرش پلک بیش از یک هفته ادامه داشت.
  • در صورتی که بر اثر شدت گرفتگی عضلات پلک ؛ چشم ها بسته شوند.
  • چنانچه گرفتگی صورت به اندازه ای بود که سایر ماهیچه ها را درگیر کند.
  • در صورت مواجه شدن با قرمزی ، التهاب یا اختلال در دید.
  • چنانچه پلک بالا دچار افتادگی شود.​

پیشگیری از پرش پلک

پرش پلک ، یا میوکیمیا ، یک انقباض عضلانی غیر ارادی در پلک است که بسیاری از افراد آن را تجربه می ‌کنند. اگر چه اغلب بی ‌ضرر است اما می ‌تواند آزار دهنده باشد. خوشبختانه ، با رعایت برخی نکات می ‌توان از بروز این مشکل جلوگیری کرد.

راهکار های پیشگیری از پرش پلک

استراحت کافی : سعی کنید هر شب حداقل 7-8 ساعت بخوابید.
مدیریت استرس : تکنیک‌ های آرام ‌سازی مانند مدیتیشن ، یوگا و تنفس عمیق می ‌توانند به کاهش استرس کمک کنند.
کاهش مصرف کافئین و نیکوتین : مصرف این مواد را محدود کرده یا به طور کامل قطع کنید.
رژیم غذایی سالم : مصرف غذا های غنی از ویتامین‌ ها و مواد معدنی ، به ویژه منیزیم و کلسیم ، می ‌تواند مفید باشد.
مرطوب نگه داشتن چشم‌ ها : استفاده از قطره ‌های چشمی مصنوعی می ‌تواند به رفع خشکی چشم کمک کند.
محدود کردن زمان استفاده از دستگاه‌های دیجیتال : نور آبی منتشر شده از این دستگاه‌ ها می‌تواند به چشم ‌ها آسیب برساند.
مشورت با پزشک : اگر پرش پلک شما شدید یا مداوم است ، به پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق آن مشخص شود.

بهترین کلینیک چشم پزشکی کرج

کلینیک نورنگاه مجهز به تجهیزات نوین جهانی است و بهترین متخصصین چشم پزشک در این کلینیک فعالیت می کنند. تا کنون به لطف پزشکان مجرب ، کادر درمانی حرفه ای و تجهیزات فوق پیشرفته ، عمل های درمانی و زیبایی موفق زیادی در این کلینیک انجام شده است. در صورتی که به طور طولانی مدت دچار پرش پلک شده اید و نسبت به این موضوع احساس نگرانی دارید ، می توانید برای درمان مشکل خود به کلینیک چشم پزشکی نورنگاه مراجعه کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر از طریق راه های ارتباطی موجود در سایت با مرکز چشم پزشکی تماس حاصل بفرمایید.

تماس با کلینیک