نیستاگموس
در واقع نیستاگموس نوعی بیماری چشمی بوده که سبب حرکات تکراری و غیرقابل کنترل چشم ها می شود و با کاهش بینایی و درک عمق همراه می باشد. همچنین ، در تعادل و هماهنگی چشم ها تاثیرگذار است. در واقع ، این حرکات می توانند جهت های مختلفی داشته باشند و از سمتی به سمت دیگر ( به سمت بالا ، پایین یا به صورت دایره ای ) باشند. به همین دلیل ، در افرادی که به این نوع بیماری چشمی مبتلا هستند ، چشم ها نمی توانند به صورت مداوم اجسام را ببینند. به این خاطر این بیماران برای جبران این موضوع مدام سر خود را تکان می دهند یا نگه میدارند. خستگی و استرس از عواملی هستند که موجب تشدید این بیماری می شوند ، اما هنوز دلیل اصلی بروز این بیماری مشخص نیست. برای شناخت کامل این بیماری با ادامه مقاله از کلینیک چشم پزشکی نورنگاه همراه باشید.
انواع نیستاگموس
- نوزادی : نیستاگموس غالبا نوزادان 2 تا 3 ماهه را درگیر می کند. در این حالت چشم ها تمایل به حرکت افقی دارند و در اکثر موارد با مشکلات دیگری همچون آلبینیسم ، وجود نداشتن عنبیه به صورت مادرزادی ( قسمت رنگی چشم ) همراه است. همچنین ممکن است بر اثر عدم رشد کافی اعصاب بینایی ، نوزاد با آب مروارید نیز مواجه شود.
- مهره های اسپاسم : این نوع نیستاگموس غالبا در رده سنی 6 ماه تا 3 سال پدید می آید و در سن 2 تا 8 سالگی بهبود می یابد و معمولا نیازی به درمان خاصی ندارند. بروز نيستاگموس در کودکان موجب می شود که سر خود را تکان داده یا کج کنند و ممکن است چشم آن ها در هر جهتی حرکت کند.
- اکتسابی : علت بروز این نوع از نیستاگموس ناشناخته بوده ولی ممکن است بر اثر اختلال سیستم اعصاب مرکزی و اختلالات متابولیکی پدید آید یا به دلیل اعتیاد به الکل یا مواد مخدر می باشد. نيستاگموس اکتسابی ، در دوران کودکی یا بزرگسالی توسعه می یابند.
دلایل بروز نیستاگموس
در اغلب موارد نيستاگموس به دلیل مشکلات عصبی که در تولد یا بعد از آن وجود دارد ایجاد می شود. نیستاگموس اکتسابی که بعد ها در طول زندگی پدید می آید ، می تواند نشانگر مشکل یا بیماری دیگری باشد. از دیگر دلایل پدید نيستاگموس عبارتند از :
- نقص تكامل كنترل حرکت طبیعی چشم در ابتداي زندگی
- آلبینیسم
- التهاب گوش داخلی
- آب مروارید مادرزادی
- داروهایی مانند داروهای ضد صرع
- بیماری های سیستم اعصاب مرکزی
- عيوب انکساری بسیار زياد مانند نزدیک بینی ( ميوپيا ) یا آستیگماتیسم
تشخیص نیستاگموس
تشخیص این بیماری ، اصلا سخت نیست و با معاینه کامل چشم امکان پذیر است. تست نیستاگموس شامل موارد زیر می شود :
- تاریخچه بیمار
- اندازه گیری دقت بینایی
- انکسار به منظور قدرت لنز ، مناسب برای اصلاح عیوب انکساری
- آزمایش چگونگی تمرکز ، حرکت و همکاری چشم ها با یکدیگر
درمان نیستاگموس
با این حال که عینک و لنز های تماسی این بیماری را درمان نمی کند ، اما گاها موجب بهبود بینایی می شود. استفاده از کتاب هایی که فونت بزرگ دارند یا به کار گیری وسایل بزرگنمایی و افزایش نور می تواند موثر باشد.
برخی از انواع نیستاگموس در همان کودکی بهبود می یابند. همچنین در مواردی می توان با انجام عمل جراحی ، موقعیت عضلات حرکت دهنده را تغییر داد. البته جراحی موجب درمان نيستاگموس نمی شود ؛ اما تا حد زیادی به دید بهتر بیمار کمک می کند.
علائم نسیتاگموس
در این بیماری نشانه اصلی وجود آن در واقع همان حرکت های ریتمیک می باشد که در بسیاری از موارد با چشم غیر مصلح نیز می توان آن را دید. در برخی حتی ممکن است علاوه بر نیستاگموس ، به دیگر عارضه های چشمی مانند انحراف چشم نیز دچار شده باشد. در نتیجه بهتر است برا ی تشخیص دقیق این مشکل ، به بهترین مرکز چشم پزشکی در کرج با تیمی مجرب مراجعه کنید که به موقع و دقیق مشکل چشمان شما را مشخص نمایند. اضافه بر این نشانه هایی که بیان شدند ، ممکن است فرد در این بیماری علائمی مانند افتادگی پلک ها ، کاتاراکت، بیماری شبکیه و غیره را نیز تجربه کند.
ایرادات عصبی و نیستاگموس
همانطور که در متن های قبل مطالعه کرده اید ، می دانید که بسیاری از مبتلایان به این بیماری با این اختلال به دنیا آمده اند یا اینکه در سال های اولیه زندگی به نیستاگموس مبتلا شده اند. در غیر اینصورت ، ابتلا به این بیماری به دلیل مشکلات عصبی خواهد بود. در میان بیماری های عصبی ، در ادامه شایع ترین ها را به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد ؛ عبارتند از :
- اپتوکینتیک
- وستییولار
آن دسته از افرادی که به اختلال در گوش مبتلا شده اند ، بیماری نیستاگموس را با شدت بیشتری ممکن است تجربه کنند. در این وضعیت به دلیل حرکت های سریع چشم ، احتمال دارد که فرد دچار سر گیجه و حالت تهوع شود. این نوع بیماری ممکن است در افراد مبتلا به بیماری منییر نمایان شود.
آیا نیستاگموس به طور کامل درمان می شود ؟
به یاد داشته باشید برای درمان قطعی این بیماری می بایست به متخصص چشم پزشکی در کرج مراجعه کنید و بعد از تشخیص می توان بر اساس علت اصلی ابتلا به نیستاگموس روش درمانی را در پیش گرفت.
والدین چگونه به کودکان مبتلا به لرزش چشم خود کمک کنند؟
لرزش چشم یا نیستاگموس ، اغلب در سنینی پایین خود را نمایان می کند که والدین در این زمان به جهت بهبود وضعیت فرزندانشان ، نقشی مهم ایفا می کنند. این موارد عبارتند از :
- به معلم کودک خود کمک کنید تا از اصول اولیه نیستاگموس اطلاعی حاصل کند تا در خصوص توانایی دیدن ، یادگیری و همچنین تعامل فرزند دلبندتان با دیگران تاثیرگذار باشد.
- توضیح مختصری در خصوص بیماری چشم فرزندتان به دوستان و خانواده خود دهید که عکس العمل خاصی در هنگام لرزش چشم کودکتان نشان ندهند.
- انتظارات خود را برای فرزندتان پایین نیاورید. اکثر اشخاصی که به دودوئک چشم مبتلا هستند با دیدی کافی ، زندگی عادی داشته و می توانند به خوبی یاد بگیرند.
- کودکانی که مبتلا به نیستاگموس هستند ، نیاز به روحیه و کمک والدین خود دارند تا متفاوت بودن چشمانشان را درک کنند. از این رو ، می توان به آن ها اطمینان داد که نیستاگموس چشم آنها ، نباید موجب تمایزشان از دیگران باشد و آن ها می توانند زندگی عادی خود را دنبال کنند.
چه زمانی برای بیماری نیستاگموس می بایست به پزشک مراجعه کرد؟
علائمی که در مطالب بالای این مقاله عنوان کردیم ، نشانه هایی هستند که با داشتن آن ها هر چه زودتر می بایست به متخصص مراجعه کرد. در صورتی که فرد مشکلی ژنتیکی داشته باشد ، باید به آزمایشگاه ژنتیک مراجعه کند. اغلب بیماری های ژنتیکی توسط بعضی از متدها کنترل می شوند که درمان قطعی نداشته و می توان با کنترل آن همچون افراد دیگر زندگی عادی خود را داشت.
سایر آزمایشات تخصصی مورد نیاز ، برای تشخیص دقیق Nystagmus شامل موارد زیر می شود :
- معاینه گوش
- تست حرکت چشم
- تست فلیکر Nystagmus
- معاینه عصبی
- استفاده از تکنیک های تصویربرداری مغز ، همچون تصویربرداری رزونانس مغناطیسی مغز و توموگرافی مغز
- تست های چشمی و متد های تصویربرداری بسیاری که برای تشخیص Nystagmus ناشی از چشم وجود دارند. فرکانس و اندازه (شدت سوسو زدن و حرکات چشم) نیستاگموس را می توان به واسطه تست لرزش چشم و یا نیستاگموگرافی ، اندازه گیری کرد. به کمک این روش می توان فهمید که آیا نیستاگموس به کنترل و درمان پاسخی نشان می دهد یا خیر.