آب مروارید

 

نام دیگر بیماری آب مروارید ، کاتاراکت است که سبب ، تیره یا کدر شدن عدسی چشم ها ( عدسی ، در بخش میانی چشم قرار گرفته و بسیار شفاف و بدون هیچ گونه رگ بوده که وظیفه آن ، تمرکز نور بر روی شبکیه است ) می شود و بدین ترتیب ، موجب تاری چشم و عدم وضوح دید می گردد. در ادامه کلینیک چشم پزشکی نورنگاه ، بهترین کلینیک در کرج ، اطلاعات مفیدی از این عارضه چشمی شرح می دهد. یکی از آن بیماری هایی است که انواع متفاوتی دارد ؛ اما در اکثر مواقع همراه با افزایش سن ، احتمال ابتلا به آن نیز افزایش می یابد ؛ به طوری که گفته می شود ، افراد بالای 65 سال در خطر ابتلا به آن قرار می گیرند ؛ در ذیل در این باره ، بیشتر توضیح خواهیم داد

آب مروارید

 

آب مروارید چیست ؟

شبکیه ، لایه ای حساس به نور در چشم است که پیام بینایی را دریافت می کند. نور در چشم سالم ، از عدسی عبور کرده و بر روی شبکیه متمرکز می شود. حال دستیابی به تصویری دقیق ، نیازمند عدسی شفاف و به دور از تیرگی و کدری می باشد. همانطور که متوجه شدید ؛ زمانی که عدسی چشم ، شفافیت خود را از دست دهد ، موجب بروز اختلال در بینایی می شود که از آن تحت عنوان کاتاراکت یاد می شود.

در مراحل اولیه ابتلا به آب مروارید ، تنها قسمت کوچکی از عدسی کدر شده و موجب بروز مشکل در بینایی نمی شود ؛ اما در مراحل بعدی ، قسمت درگیری عدسی افزایش یافته و شاهد بروز اختلال در بینایی ، خواهیم بود. لازم به ذکر است ، سرعت پیشرفت بیماری در افراد مختلف ، متفاوت می باشد . بسیاری از افراد در این باره می پرسند که آیا امکان انتقال بیماری آب مرواید از یک چشم به چشم دیگر وجود دارد ؟ در پاسخ به این پرسش باید ذکر شود ، خیر ؛ این امکان وجود ندارد.

علائم بیماری

اگر هر یک از علائم زیر برای شما به وجود آمد ، بهتر است برای معاینه به متخصص چشم در بهترین کلینیک چشم پزشکی کرج ، مراجعه کنید. در برخی موارد ممکن است نیاز به جراحی آب مروارید داشته باشید. موارد زیر می توانند نشانه های ابتلا به کاتاراکت باشند :

  • داشتن دید ابری

یکی از نشانه های این بیماری ، تار شدن دید به دلیل لکه های ابری به رنگ تیره ، ناشی از این بیماری است. تاری دید در ابتدا بسیار کم است ؛ اما با پیشرفت بیماری و عدم درمان آن ، ممکن است تاری دید به حدی زیاد شود که فرد ، دچار مشکل در تشخیص دادن چهره ی افراد یا رانندگی شود.

  • مشاهده هاله های نور

یکی از فوری ترین نشانه هاست در آب مروارید ، و به این صورت است که فرد در هنگام شب ، هاله ها یا حلقه هایی از نور را در اطراف منبع نور مشاهده می کند. این هاله ها به دلیل نور عبوری از چشم ناشی از تیرگی آن ، ایجاد می شوند و با گذشت زمان ، مشکلات زیادی را برای چشم ایجاد می کند.

  • مشکلات در دید شب

ایجاد سایه های زرد یا قهوه ای در بینایی ناشی از تیرگی دید ، می تواند در طول شب به دلیل عدم وجود نور کافی ، در دید فرد مشکلاتی را ایجاد کند. معمولا مشکلات دید در شب ، در کارهایی که به نور کافی نیاز دارند ، مانند رانندگی در شب ، خود را نشان می دهند. این اختلال ناشی از کاتاراکت ، معمولا زودتر از نشانه های دیگر بروز می کند.

  • تغییر لنز و شیشه عینک به صورت متوالی

اگر فرد مبتلا به آب مروارید ، از عینک یا لنز استفاده کند ، ممکن است مشکلات دیگری نیز برایش ایجاد شود. اگر فردی به این بیماری مبتلا نباشد ، معمولا هر چند سال یک بار نیاز دارد که عینک یا لنز خود را تغییر دهد. ولی در افراد مبتلا به کاتاراکت ، نیاز به تغییر عینک یا لنز ، هر چند ماه یکبار احساس می شود. اگر این مشکل برای شما نیز به و جود آمده ، حتما برای معاینه به چشم پزشک مراجعه کنید.

  • دوبینی

این حالت زمانی ایجاد می شود که فرد دو منظره ی متفاوت از یک شی را می بیند ، و مغز وی نمی تواند این دو تصویر را به خوبی با هم ترکیب کند. در صورت پیشرفت بیماری ممکن است اختلال دوبینی در فرد از بین برود ؛ ولی نیاز است که برای درمان کاتاراکت سریعا به چشم پزشک مراجعه کنید.

  • ایجاد حساسیت به شدت نور

اگر نور شدید آفتاب یا لامپ باعث ایجاد حساسیت شدید در شما می شود ، به گونه ای که قبلا این حساسیت برایتان به شدت الان نبود ، این حساسیت شدید می تواند نشان دهنده ابتلای شما به کاتاراکت باشد. گاهی این حساسیت به حدی شدت دارد که ، می تواند باعث بروز درد در هنگام مواجهه با نور در فرد شود.

  • دید دوم

این اختلال به این صورت بروز می کند که فردی که قبلا برای مشاهده اجسام نزدیک یا مطالعه نیاز به عینک داشته ، توانایی چشم های او افزایش یافته ، و چشم ها مانند یک لنز قوی برای مشاهده اجسام نزدیک ، عمل می کنند. در مراحل پیشرفته بیماری آب مروارید این نشانه از بین می رود.

 

آب مروارید

نشانه های بیماری آب مروارید :

پیشرفت عارضه فوق ، روندی بدون درد و ناراحتی برای فرد است. نوع و میزان پیشروندگی کاتاراکت عمدتا در تمامی افراد متفاوت است. به طور کلی ، این اختلال بیشتر در افراد سالمند بروز خواهد یافت. در افراد جوان تر ، به طور حتم علل و بیماری زمینه ای از قبیل دیابت و دیگر موارد ذکر شده منجر به بروز این بیماری می شوند. شایان ذکر است که بعد از وارد شدن ضربات سنگین به سر یا چشم در تمامی اشخاص ، ریسک ابتلا را بیشتر خواهد کرد.

انواع آب مروارید

  • کاتاراکت موثر بر مرکز عدسی یا هسته ای : در این نوع ، عدسی به مرور زمان زرد می شود. بیماری به تدریج پیشرفت کرده و ممکن است عدسی به رنگ قهوه ای تبدیل شود. این تغییر رنگ زرد یا قهوه ای در عدسی ، سایه ای در بینایی ایجاد می کند.
  • کاتاراکت موثر بر لبه های عدسی (کورتیکال) : به مرور زمان و با پیشرفت بیماری ، رگه های عدسی کدر شده و به مرکز آن می رسند. این رگه های کدر مانع از عبور نور به مرکز عدسی می شوند.
  • کاتاراکت موثر بر پشت عدسی (زیر کپسول خلفی) : در نزدیکی پشت عدسی ، ناحیه ای مات می شود. این لکه درست در مسیر نور ایجاد شده و نسبت به دیگر انواع بیماری ، رشد سریع تری دارد.
  • کاتاراکت مادرزادی : نوزادانی که به صورت مادرادی با این بیماری متولد می شوند ، در واقع آب مروارید مادرزادی دارند. این بیماری ممکن است به دلیل عفونت داخل رحمی یا به صورت ژنتیکی ایجاد شده باشد.
  •  وابسته به سن : از عمده ترین دلایل بروز این عارضه ، افزایش سن بیماران است. بیماری زایی این عارضه ، مرتبط با تخریب سلول ها بر اثر پیری می باشد.
  • غیر وابسته به سن : این نوع از بیماری به سبب وارد شدن ضربه ، یووتیس ، اسکرلیت ، تومور داخلی چشم و اثر گذاری متابولیک عارضه های سیستمیک عمدتا به وجود می آید.

فیلم عمل آب مروارید

 

علت ایجاد آب مروارید

این بیماری ، انواع متفاوتی داشته و به دلایل بسیاری بروز می یابد که مهمترین آن ها عبارت اند از :

  • در اثر افزایش سن
  • به علت ابتلا به برخی از بیماری ها ؛ از جمله دیابت
  • اصابت ضربه چشم
  • ژنتیک
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید
  • انجام جراحی چشم
  • استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنی های حاوی الکل

آیا راهی برای پیشگیری از آب مروارید وجود دارد؟

عموما پیری دلیل اصلی ایجاد کاتاراکت در خانم ها و آقایان است. افراد ممکن است به دلیل نژاد ، جنسیت ، تغذیه ، آب و هوا و بسیاری عوامل دیگر ، دچار این عارضه شوند. اما روش مشخصی برای پیشگیری از آن شناخته نشده است. اما می توان با استفاده از یک سری اقدامات مراقبتی ، از ایجاد آن تا حدی جلوگیری کرد. به عنوان مثال ، نور ماوراء بنفش خورشید به چشم ها آسیب می رساند.

  1. تجربه نشان داده است که افرادی که از استعمال دخانیات خودداری می کنند ، کمتر از دیگران به آب مروارید مبتلا خواهند شد .
  2. استفاده از کلاه و عینک های آفتابی استاندارد ، از چشم هایتان در برابر این عارضه محافظت خواهد کرد.
  3. کنترل سطح قند خون از دیگر اقداماتی است می تواند مانع از ایجاد این بیماری در چشم ها شود .
  4. معاینه چشم ها جهت چک کردن سلامت آن ها می تواند برای درمان به موقع آن ها مفید واقع شود .
  5. رعایت بهداشت دست ها در هنگام تماس با نواحی اطراف چشم ها بسیار تاثیر گذار است .
  6. توجه به رژیم غذایی مناسب و قرار دادن مواد خوراکی حاوی ویتامین E ، آنتی اکسیدان ها ، ویتامین سی و رادیکال های آزاد در پیشگیری از آب مروارید تاثیر مثبتی می گذارند .

بررسی آزمایشات لازم قبل از درمان آب مروارید

شمارش کامل خون (CBC) قبل از درمان آب مروارید به دلایل زیر انجام می‌شود :

آزمایش CBC : CBC یکی از تست ‌های عمومی است که وضعیت عمومی سلامتی فرد را نشان می ‌دهد . این تست شامل شمارش تعداد سلول‌ های خونی مختلف مانند سلول‌ های قرمز (RBC) ، سلول‌ های سفید (WBC) و پلاکت ‌ها است . اطلاعاتی که از این تست به دست می‌ آید می‌ تواند به پزشک کمک کند تا وضعیت عمومی سلامتی فرد را تجزیه و تحلیل کند و بررسی کند که آیا فرد برای جراحی آب مروارید آماده است یا خیر. به عنوان مثال شمارش گلبول های سفید نشان می ‌دهد که آیا بدن در معرض عفونت قرار دارد ؟ قبل از درمان آب مروارید ، بررسی بدن از نظر ابتلا به انواع عفونت‌ ها اهمیت دارد ؛ زیرا این درمان ممکن است سیستم ایمنی را تحریک کند و عفونت ‌های موجود را تشدید کند.

آزمایش قند خون : دیابت می‌ تواند سیستم ایمنی را تضعیف کرده و خطر ابتلا به عفونت‌ ها را افزایش دهد. سطح قند خون بالا ممکن است باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی شود. با بررسی قند خون قبل از جراحی آب مروارید و انجام اقدامات لازم برای کنترل قند خون ، خطر ایجاد عوارض مرتبط با جراحی کاهش می ‌یابد.

آزمایشات مربوط به بیماری کلیوی : آزمایش مربوط به عملکرد کلیه ها می ‌تواند مشکلاتی را که قبل از جراحی وجود دارد شناسایی کرده و اطلاعات کاملی را برای پیشگیری از تعدادی از مشکلات مرتبط با کلیه ها نظیر عفونت‌ ، کمبود مایعات یا مشکلات فیلتراسیون ادرار را در اختیار پزشک قرار دهد .

با انجام آزمایش عملکرد کلیه قبل از جراحی آب مروارید ، پزشک می‌ تواند وضعیت کلیه فرد را ارزیابی کرده و از این طریق نتایج مطلوب از جراحی و کاهش عوارض را تضمین کند.

عوامل خطرناک کاتاراکت :

عمدتا این سوال برای افراد به وجود می آید که کدامین عوامل موجب بروز این بیماری می شوند یا اینکه چه مواردی زمینه ساز پدیدار شدن آن خواهند شد. در زیر به چند مورد اشاره می شود ، عبارتند از :

  • روند افزایشی سن افراد
  • سابقه استعمال دخانیات در شخص
  • مصرف نوشیدنی های الکلی در مدت زمان طولانی
  • سبک و روند زندگی نامناسب
  • بروز بیماری دیابت

عدم درمان آب مروارید

اگر بیماری در درمان آب مروارید سهل انگاری کرده و این پیگیری و درمان این عارضه را به تعویق بیندازد ، بینایی فرد ، رفته رفته کاهش یافته و تنها به حد شمارش انگشتان یا درک نور می رسد. در این دوره ، امکان دارد که تعداد اندکی از مریض ها به افزایش فشار داخل چشم یا همان آب سیاه دچار شوند که در نهایت ، به جراحی اورژانسی نیاز پیدا می کنند. در این صورت ، خطرات و عوارض آن از جراحی معمولی بیشتر می شود.

اقدامات قبل از جراحی آب مروارید یا کاتاراکت

  • قبل از جراحی آب مروارید چشم ، حتما به حمام روید.
  • صبحانه ای سبک میل نمایید.
  • قبل از این پروسیجر آرایش نکنید.
  • با مجوز چشم پزشک ، قرص آسپرین بچه را یک هفته پیش از عمل مصرف کنید.

چگونگی درمان آب مروارید در کرج

برترین راه درمان این بیماری جراحی و برداشتن آن است. در این عمل ، جراح چشم عدسی کدر را بر می دارد و به جای آن از یک لنز مصنوعی داخلی استفاده می کند. بسیاری از عوارض و خطرات این بیماری ترس دارند ولی بایستی متذکر شد که جراحی آب مروارید تقریباً بی خطر و بدون عارضه است. تنها موردی که باید توجه داشته باشید این است که پیش از عمل باید چشم پزشک را درمورد مصرف داروها و سوابق پزشکی خود مطلع کنید. بعد از جراحی آب مروارید ، دید شفاف و بدون مشکلی پیدا می کنید.

مراقبت های بعد از عمل کاتاراکت یا آب مروارید

  • هنگام ویزیت روز بعد از عمل آب مروارید ، پانسمان روی چشم باز می شود.
  • پس از جراحی ، از شستشوی نواحی اطراف چشم اجتناب کنید.
  • در صورتی که مجبور به برداشت وسیله ای از زمین شدید ، خم نشوید ، ابتدا بنشینید و سپس جسم را بردارید.
  • 6 الی 5 روز ابتدایی پس از عمل ، در زمان خواب و یا خارج شدن از منزل ، محافظ چشمی پلاستیکی به نام شیلد استفاده کنید.
  • شاید روزهای ابتدایی پس از این پروسه درمانی دچار تاری دید شوید که طبیعی بوده و به مرور زمان از بین می رود.
  • به مدت یک هفته ، پس از عمل آب مروارید از مالیدن چشم پرهیز نمایید.
  • در صورتی که چشم به شستشو نیاز داشت ، حتما با استفاده از آب جوشیده ملایم و گاز استریل باشد.
  • اگر چشم ، پس از جراحی آب مروارید ، دچار قرمزی و یا درد شد ، در اسرع وقت به کلینیک چشم پزشکی نورنگاه مراجعه نمایید.
  • از رانندگی کردن تا یک هفته پس از عمل کاتاراکت خودداری کنید.

سن شروع آب مروارید

متاسفانه امروزه سن ابتلا به آب مروارید پایین آمده و تنها افراد مسن به این عارضه مبتلا نمی شوند . طبق تحقیقات انجام شده در دهه گذشته ، افراد با گذر از سنین 45 سالگی با این بیماری دسته پنجه نرم می کنند . این عامل به این دلیل ایجاد می شود که سبک زندگی اشخاص ناسالم بوده و مواد شیمیایی خطرناکی به خاک اضافه شده است . البته در نظر داشته باشید که وقوع این بیماری تنها در بازه سنی خاصی نمی گنجد و تحت تاثیر بیماری های ارثی ، ضربه یا جراحی های چشمی نیز ایجاد می شود .

منشع اصلی آب مروارید از تجزیه آهسته پروتئین های عدسی است که از 40 سالگی شروع می شود و با افزایش سن تا 60 سالگی پیشرفت می کند. بعد از این سن ، علائم رفته رفته خودنمایی می کنند ولی همانطور که اشاره کردیم ، اگر به دیابت مبتلا باشید ، ممکن است زودتر و در سنین جوانی این بیماری در شما به وجود بیاید . جدی گرفتن موارد گفته شده در پیشگیری از این بیماری می تواند در سلامت و به تعویق انداختن آب مروارید مفید باشد ؛ بنابراین اگر سابقه این کاتاراکت را در خانواده تان دارید ، انجام آن ها را بیش از پیش جدی بگیرید .

باورهای غلط درباره آب مروارید

  1. افراد مسن که دچار اشک ریزش می شوند ، تصور می کنند این مساله ناشی از آب آوردن چشم آنهاست. این باور اشتباه بوده و صرفا به دلیل وجود کلمه آب در این بیماری نمی توان ارتباطی میان این دو برقرار کرد. بسیاری از عوامل محیطی مانند آلودگی هوا، حساسیت ، کار کردن با موبایل یا کامپیوتر یا بیماری هایی مانند خشکی چشم ، ناخنک یا حساسیت های قرنیه منجر به ریزش اشک می شوند.
  2. باور اشتباه دیگری که درمیان عموم افراد شکل گرفته این است که اگر به محض دیدن نشانه های این بیماری ، درمان صورت نپذیرد فرد به آب سیاه مبتلا می شود. آب سیاه که نوعی عارضه درون چشم است که منجر به افزایش فشار در آن می شود و ارتباطی به این بیماری ندارد که با کدر شدن عدسی چشم همراه است.
  3. این مساله که به محض اطلاع از آب مروارید باید آن را جراحی کرد اشتباه دیگری است . تا زمانی که کدورت چشم به حدی نرسیده که انجام فعالیت های روتین روزمره را با اختلال مواجه کند ، نیاز به عمل وجود ندارد. بنابراین انجام آن را می توان به تعویق انداخت. البته شرایط سنی و موقعیت شغلی افراد ، در زمان انجام این جراحی نقش دارند.
  4. این مساله که بیماران مانند مبتلایان به بیماری های قلبی و عروقی نمی توانند این عمل را انجام دهند غلط است. این جراحی بدون بیهوشی و با بیحسی قابل انجام است ؛ بنابراین محدودیتی بدین منظور نمی توان قائل شد.
  5. برخی گمان می کنند پس از عمل نیاز به دوران نقاهت طولانی دارند ، اما معمولا پس از گذشت 24 ساعت که پانسمان برداشته می شود ، فرد می تواند کارهای روزمره خود را به تنهایی انجام دهد. اما نیاز است از بعضی فعالیت ها ، مانند بلند کردن اجسام سنگین و موارد مشابه که به چشم ها فشار می آورند اجتناب نمود.

هزینه عمل آب مروارید در کرج

یکی از رایج ترین بیماری های چشمی به حساب می آید. همانطور که قبلا گفته شد ، علت های بسیار در روند این بیماری موثر هستند و در تعیین قیمت نهایی عمل آب مروارید در کرج نیز عوامل مختلفی دخیل هستند. همانطور که گفته شد ، این عمل در اغلب مواقع نتیجه خوبی را در پی داشته و عمدتا عوارض خاصی را به همراه ندارد.

ولی برای افرادی که این پروسه را انجام می دهند ، قیمت جراحی از اهمیت بسیاری برخوردار است. گفتنی است که هزینه فرایند مذکور هم به صورت آزاد و همچنین با استفاده از انواع پوشش بیمه مقدور است ، ولی باید دانست در تعیین قیمت نهایی چه مواردی موثر هستند؟

ابتدایی ترین مورد به هزینه های پیش از عمل بر میگردد ، بخاطر نوع و شدت بیماری احتمال دارد مجبور شوید یکسری تست را انجام دهید که هر کدام هزینه های جدایی دارند. دستمزد جراح و نوع لنز مصنوعی استفاده شده در چشم ، از دیگر موارد تاثیر گذار بر تعیین قیمت می باشند و البته هزینه های بیمارستان که به صورت جداگانه بایستی پرداخت شوند. به خاطر داشته باشید که بهترین جراح با تجربه و مهارت بالای خود می تواند ، در چالش هایی که طی روند جراحی رخ می دهد موفق باشد و نتیجه مطلوبی را از پروسه مذکور به ارمغان آورد.

سوالات متداول :

آیا امکان دارد کاتاراکت به علت وارد شدن ضربه به سر یا حتی برخورد چیزی با چشم ها به وجود بیاید ؟

جواب این سوال بله می باشد. احتمال دارد با برخود اجسام با سر و اصابت ضربه به چشم ها آب مروارید به وجود بیاید.

آب مروارید چگونه تشخیص داده می شود ؟

وجود بیماری چشم با بررسی و معاینه توسط بهترین جراح در بهترین کلینیک چشم پزشکی کرج ممکن است. در صورت وجود علائم ذکر شده در متون بالایی بایستی به دکتر مراجعه کنید و زیر نظر متخصص قرار بگیرید و با انجام تست های ساده ای که برای شما تجویز می شود ، باعث تشخیص درست می گردد. به یاد داشته باشید هرقدر علائم و نشانه های پدیدار شده را دیرتر پیگیری کنید ، شرایط بیماری حاد تر شده و بهبود به تعویق می افتد.

وقتی می گویند آب مروارید رسیده یعنی چه؟

معمولاً چشم پزشک در کلینیک کرج متوجه وجود این بیماری می شود و به دلیل اینکه علائم شدید از خود نشان نداده و تاثیری در دید ایجاد نشده ، صبر می کند تا به موقع اقدام به برداشتن آن کند. درحقیقت ، زمانی که این بیماری باعث اختلال در زندگی روزانه فرد شده باشد باید درمان شود. هنگامیکه روند بیماری افزایش می یابد ، چشم پزشک می گوید آب مروارید رسیده است و به برداشتن آن توصیه می کند.

دلیل ابتلای جوانان به آب مروارید چیست؟

می دانید که با افزایش سن میزان پیشرفت بیماری سرعت می گیرد ولی گاهی در جوانی هم شاهد بروز این بیماری هستیم. عواملی که منجر به ابتلای افراد جوان به آب مروارید می شوند ، شامل دیابت ، مصرف زیاد نوشیدنی های الکلی ، ضربه به ناحیه چشم و مصرف کورتون می شوند.

آیا این بیماری زمینه ژنتیکی دارد ؟

طبق مطالعات انجام داده شده ، از هر هزار نفر تقریبا 3 نفر از بدو تولد به این عارضه دچار هستند.

تماس با کلینیک