جراحی شبکیه

جراحی شبکیه به روش ویترکتومی ، نوعی عمل چشم است که به منظور افزایش کیفیت بینایی و درمان برخی از مشکلات شبکیه و زجاجیه انجام می شود. شبکیه در حقیقت به بافت حساس به نور چشم گفته می شود که واقع در قسمت عقب کره چشم است. زجاجیه نیز ماده ای ژله مانند و شفاف است که بخش میانی چشم را می پوشاند. اگر شما نیز قصد دارید در رابطه با این عمل اطلاعاتی کسب کنید ، پیشنهاد می دهیم در ادامه مطلب با ما همراه باشید. این مطلب توسط کلینیک چشم پزشکی نورنگاه بهترین کلینیک چشم پزشکی در کرج تهیه شده است.

جراحی شبکیه

چه کسانی کاندیدای جراحی شبکیه هستند ؟

چنانچه توسط بهترین چشم پزشک کرج ، علائم ذیل در فردی تشخیص داده شوند ، انجام این پروسه جاحی شبکیه به روش ویترکتومی ضرورت می یابد.

  1. رتینوپاتی دیابتی ، به ویژه در مواردی که شبکیه دچار کشیدگی و خونریزی شده باشد.
  2. بخش های داخلی کره چشم ، دچار عفونت شده باشند.
  3. چشم دچار جراحت و آسیب شدید شده باشد.
  4. در برخی موارد که جداشدگی شبکیه اتفاق افتاده باشد.
  5. بخش مرکزی شبکیه یا ماکولا دچار چروک شده باشد.
  6. در ناحیه ماکولا سوراخ ایجاد شده باشد.
  7. در مواردی که در اثر عمل آب مروارید یا کاتاراکت ، اختلالاتی بروز نموده باشد.

 جراحی شبکیه چگونه است ؟

غالبا عمل مذکور ( ویترکتومی ) سبب تثبیت یا بهبود بینایی می شود. طی این پروسه ، خون و مواد به جا مانده از التهاب یا عفونت که که ممکن است ، منجر به محو شدن یا انسداد تصاویر جهت تمرکز بر روی شبکیه شوند ، تخلیه و خارج می گردند ؛ همچنین در جراحی ویترکتومی ، بافت آسیب دیده ای که ممکن است سبب گسستن ، چروک خوردگی یا جابجایی شبکیه شود ، نیز خارج می شود.

به علاوه با جراحی شبکیه به روش ویترکتومی ، می توان جسم خارجی ای که در اثر برخورد ضربه در داخل چشم گیر افتاده است را خارج نمود. چنانچه شبکیه ، در محل اصلی قرارگیری خود نباشد یا اینکه اجسام ذکر شده از چشم خارج نشوند ، بینایی چشم آسیب دیده و کاهش می یابد.

اقدامات قبل از جراحی شبکیه

مراقبت های قبل از این عمل را باید به دو دسته انتخاب پزشک و رعایت توصیه های ایشان ، تقسیم کرد ؛ ادامه این مطلب در این باره ، توضیح خواهیم داد.

  • انتخاب پزشک جهت انجام عمل مذکور ، از اهمیت به سزایی برخوردار است ؛ چرا که نتایج دریافتی از این پروسه ، با توجه به میزان مهارت و تجربه ایشان ، دستخوش تغییرات می گردد ؛ بنابراین در این باره ، بسیار دقت کرده و یکی از بهترین ها را انتخاب کنید.

کلینیک چشم پزشکی نور نگاه در کرج  ، یکی از بهترین کلینیک ها در زمینه جراحی شبکیه چشم می باشد.

  • پزشک معالج خود را از تمامی سوابق پزشکی تان ، مطلع نمایید.
  • داروهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع و سر ساعت مصرف کرده و به هیچ عنوان ، در این باره سهل انگاری نکنید.
  • حضور همراه در روز عمل ، الزامی می باشد.

 

جراحی شبکیه

مراحل درمان در جراحی شبکیه

تعیین این مسئله که فرآیند عمل طی بیهوشی موضعی یا عمومی صورت پذیرد،  به عهده متخصص چشم می باشد ؛ لذا در مواردی ممکن است نیاز به بستری شدن بیمار به مدت یک شبانه روز ضرورت یابد ؛ پیش از انجام جراحی ویترکتومی ، چشم پزشک جهت پیشگیری از بروز خطرات خاص پزشکی به معاینه بالینی بیمار می پردازد. همچنین ، اقدامات لازم جهت کسب آمادگی لازم را برای بیمار بیان می نماید.

طول مدت زمان جراحی ویترکتومی ، به شرایط بیمار بستگی دارد ؛ بنابراین بین یک الی چند ساعت متغیر می باشد.  در برخی موارد ممکن است که چشم پزشک اقدام به انجام سایر روش های عمل از قبیل خارج نمودن عدسی کدر جهت درمان آب مروارید یا ترمیم جداشدگی شبکیه نماید.

جراح متخصص ، به منظور انجام جراحی شبکیه از میکروسکوپ های فوق پیشرفته در حین عمل جهت مشاهده چشم استفاده می نماید. در این روش از طریق ایجاد برش های کوچکی در بخش صلبیه چشم ، ابزار ظریف جراحی در داخل چشم قرار می گیرند.

جهت حصول نتایج بهینه و بهبود کیفیت بینایی ، چشم پزشک می تواند یک یا چند مورد از موارد ذیل را انجام دهد :

  1. تمام زجاجیه کدر شده را تخلیه نماید.
  2. بافت آسیب دیده چشم را خارج کرده و شبکیه را به محل اصلی خود باز گرداند.
  3. جسم خارجی ای که احتمال دارد ، در چشم باقی مانده باشد را خارج سازد.
  4. جهت کاهش احتمال خونریزی های آتی یا تثبیت شبکیه ای که دچار از هم گسیختگی شده از لیزر جهت درمان استفاده نماید.
  5. به منظور ثابت نگه داشتن شبکیه در محل اصلی و مناسب خود گاز یا هوا را در چشم جایگزین نماید.
  6. به علاوه چشم پزشک  می تواند روغن سیلیکون را در چشم جایگزین نماید که این مسئله عموما مستلزم انجام جراحی است.

در جراحی ویترکتومی ، می توان در برخی موارد از ابزار فوق العاده ظریف تری طی آن استفاده نمود و بدین ترتیب ، جهت ترمیم محل ورود به چشم ، دیگر نیازی به وجود بخیه نخواهد بود و به دنبال این امر ، زمان عمل جراحی شبکیه کاهش یافته و احساس ناراحتی و درد بیمار نیز به حداقل خواهد رسید.

 

جراحی شبکیه

عمل شبکیه چشم چقدر طول میکشد ؟

مدت زمان مورد نیاز جهت انجام این پروسه ، با توجه به شدت آسیب دیدگی و پارامترهایی از این قبیل ، متفاوت است ؛ اما در حالت کلی ، گفته می شود که عمل جراحی شبکیه، به 3 الی 4 ساعت زمان نیاز دارد. لازم به ذکر است که در طی عمل ، بیمار درد و ناراحتی احساس نمی کند.

عوارض احتمالی جراحی شبکیه

طبیعتا تمامی اعمال عما ، عوارضی به دنبال دارند ؛ اما خوشبختانه در جراحی ویترکتومی ، احتمال بروز این عوارض در مقایسه با مزایای آن بسیار ناچیز است. در ادامه به این عوارض ها اشاره می کنیم :

  • بروز خونریزی و عفونت
  • افزایش فشار چشم
  • ضعف بینایی
  • از هم گسیختگی شبکیه
  • افزایش سرعت بروز آب مروارید

نکته : در موارد نادری پس از جراحی ویترکتومی ، ممکن است آب مروارید پیشرفت کند ؛ گرچه در افراد مسن پس از گذشت چند ماه از این عمل غالبا آب مروارید پیشرفت خواهد کرد.

اقدامات بعد از جراحی شبکیه

بیماران پس از انجام جراحی ویترکتومی باید توجه داشته باشند که رعایت نکات توصیه شده توسط چشم پزشک امری ضروری و مهم تلقی می شود.

  1. احتمال بروز درد یا ناراحتی پس از جراحی ویترکتومی دور از انتظار نیست ، بنابراین بیمار باید بعد از عمل برای مدت کوتاهی از محافظ چشمی یا شیلد استفاده کند.
  2. توسط چشم پزشک در بهترین کلینیک چشم پزشکی کرج نحوه استفاده از قطره های چشمی تجویز شده و آغاز فعالیت های روزمره به اطلاع بیمار خواهد رسید. ( استفاده درست و سروقت از این قطره ها ، دوره نقاهت را در فرد کمتر می کند.)
  3. در مورد نحوه قرارگیری سر نیز چشم پزشک توصیه هایی را برای بیمار بیان می نماید و بیمار باید در انجام آن دقت نماید ، چرا که عدم توجه به این مسئله می تواند ، منجر به عدم دستیابی به نتایج دلخواه شود.
  4. بیماران پس از انجام جراحی شبکیه و قبل از خارج نمودن حباب های گاز ، از مسافرت با هواپیما و رفتن به ارتفاعات به طور مثال کوهنوردی اجتناب نمایند ؛ چرا که افزایش سریع ارتفاع می تواند زمینه ساز افزایش مخاطرات چشمی و ایجاد فشار بر چشم شود.
  5. ضروری است که در صورت استفاده از روغن سیلیکون ، بیماران به طور متناوب و در فواصل زمانی معین به پزشک معالج خود مراجعه نموده و تحت نظر قرار گیرند ؛ زیرا احتمال بروز مشکلات ناشی از روغن سیلیکون در طول زمان وجود دارد و ممکن است ، نیاز به استخراج روغن در اسرع وقت ضرورت یابد.

 

جراحی شبکیه

 

مدت زمان عمل شبکیه چشم

در واقع باید گفت که زمان انجام جراحی شبکیه چشم ، با توجه به وسعت آسیب دیدگی و شرایط بیمار متفاوت می باشد. به این جهت نمی توان برای آن زمان مشخصی را بیان نمود.

چند وقت پس از عمل شبکیه می توان آرایش چشم انجام داد؟

تا زمان توصیه پزشک ، استفاده از مواد آرایشی همچون ریمل ، سرمه ، خط چشم ، مژه مصنوعی ، لنز و مواردی دیگر که در قسمت های مجاور چشم استفاده می شوند ، اجتناب کنید.

آیا پس از جراحی شبکیه و طی دوره ریکاوری ، می توان سفر کرد؟

مسافرت پس از این پروسیجر در صورتی که با وسایل نقلیه ای همچون خودرو یا قطار صورت گیرد ، هیچ ممنوعیتی ندارد ، اما سفر هوایی در مواردی که چشم بیمار محتوی گاز باشد ممنوع بوده و در این صورت بهتر است که شخص از قبل با پزشک خود مشورت کند.

هزینه جراحی پارگی شبکیه چشم

هزینه این پروسه درمانی پس از معاینه چشم ، توسط جراح مشخص می شود زیرا موارد بسیاری در برآورد قیمت این پروسه درمانی تاثیر گذار می باشد که به عنوان مثال دستمزد شرایط بیمار ، میزان پیشرفت بیماری ، تبحر پزشک معالج و غیره در آن محاسبه می شود.

نحوه پاک کردن ترشحات چشم پس از عمل شبکیه

عموما پس از عمل پارگی شبکیه ، پلک های بیمار تا چند روز بخصوص در هنگام صبح ملتهب بوده که با خونابه های رقیق و ترشحات چسبناک مواجه خواهند شد. به جهت پاک کردن ترشحات خشک شده نیز تنها باید از قطره های تجویزی جراح چشم استفاده کرد. پس از چکاندن قطره و نرم شدن ترشحات ، می بایست به آرامی و بدون اعمال هر گونه فشار به چشم ، ترشحات نرم را با گاز استریل یا پنبه ، پاک کرد.

نحوه خوابیدن بعد از عمل شبکیه چشم

نحوه خوابیدن بعد از عمل شبکیه چشم ، از اهمیت به سزایی برخوردار بوده و توصیه می شود ، افراد بر روی شکم بخوابند ؛ در صورتی که خوابیدن بر روی شکم ، برای تان سخت است ؛ می توانید در حالت نشسته به طوری که سرتان به سمت پایین است ، استراحت کنید.

تغذیه بعد از عمل شبکیه چشم

رژیم غذایی خاصی برای دوران نقاهت جراحی شبکیه ، وجود ندارد و بیماران می توانند بلافاصله پس از انجام پروسه ، غذا میل کنند ؛ اما نکته لازم به ذکر در این باره می باشد که استفاده از پروتئین ها ، مواد معدنی ، ویتامین ها و میوه جات در دوران نقاهت این عمل، می تواند به تسریع در روند بهبودی کمک کند.

بعضی از بیماران ، در روزهای ابتدایی پس از انجام پروسه در چشم های خود ، دچار حالت تهوع می شوند ؛ به آن ها توصیه می شود ، در این مدت مایعات خنک و غذای کم میل کنند.

استحمام بعد از عمل شبکیه

اگر در همان روز آغازین پس از جراحی شبکیه ، تمام بدن به استثنای صورت و سر شسته شود ، مانعی ندارد. اما زمان مناسب شستشوی سر و صورت را باید از پزشک خود بپرسید.

در جراحی شبکیه پس از تخلیه زجاجیه چه ماده ای جایگزین  می گردد ؟

طی جراحی ویترکتومی بعد از تخلیه زجاجیه که پر کننده بخش میانی چشم می باشد ؛ نوعی محلول مخصوص تحت عنوان BSS جایگزین آن می گردد.

آیا چشم آسیب دیده در اثر اصابت ضربه شدید با جراحی شبکیه درمان می شود ؟

در این موارد باید حتما بیمار تحت معاینه چشم پزشک قرار گیرد و بسته به نظر وی و در صورت وجود جراحات شدید چشمی می توان از جراحی ویترکتومی استفاده کرد.

آیا عمل جراحی شبکیه درد دارد ؟

در طول فرآیند عمل به دلیل انجام عمل توام با بی حسی موضعی یا عمومی قاعدتا بیمار هیچ گونه دردی احساس نخواهد کرد ، اما احتمال بروز ناراحتی و درد پس از انجام پروسه وجود دارد که با مصرف داروهای مسکن و رعایت توصیه های پزشک تسکین خواهد یافت.

تماس با کلینیک